Je podcast op afstand opnemen via internet: efficiënt! Maar geef de techniek uit handen en concentreer je op inhoud.

Ja, want de host/podcaster moet in de regel die techniek er, vaak vlak voor de opname, nog even bij doen. Resultaat: ergernis en stress in de aanloop naar, en tijdens de opname. En te weinig (inhoudelijke) aandacht voor de gast en zijn of haar zorgen. Herkenbaar?Dan vast ook dat het pijnlijk is om de serieuzere, zakelijke gast op het laatste moment echt lang te moeten laten prutsen met de computer instellingen, met de audio in- en outputs om daarna geconfronteerd te worden met nét te hortende en stotende verbindingen. Als het allemaal al echt werkend te krijgen is, zo vlak voor opname.

Iedereen op z'n eigen plek

Er zijn een aantal platformen met prima doe-het-zelf oplossingen voor online opnemen. Het komt dan echter toch heel erg aan op gasten en hosts met tijd voor, en verstand van, techniek.Dat kán echt anders:

Een gesprek alsof je bij elkaar aan tafel zit. En een absolute broadcastkwaliteit opame van je podcast of gesprek via het internet. 'Remote', op afstand: gast(en), host(s) en producer/technicus, elk op zijn eigen werkplek, op kantoor of vanuit (t)huis. Middels professionele stabiele verbindingen, dito microfoons plus toebehoren, technische begeleiding, uitvoering en support, plus een logistiek waar je geen omkijken naar hebt. 'Plug and play, tape on desk'! Uniek in Nederland, uniek wereldwijd zelfs.En ik kan ook aansluiten bij je bestaande workflow/platform/apparatuur en toevoegen wat wenselijk is: laat je hoe dan ook helemaal verlossen van de technische stress en maak in je hoofd ruimte voor de inhoud.Minstens een dag van tevoren test ik altijd de verbindingen en stel de gast(en) daarmee ook gerust: ze zijn even gewend aan de situatie, (technische) vragen zijn beantwoord en eventuele problemen opgelost.

Volledig natuurlijk klinkende stemmen, zonder hinderlijke vertragingen en echo’s.

Bij het online opnemen is het gewoon mogelijk het geluid al tijdens de opname van uitzendkwaliteit te laten zijn én 'ultra low latency': vrijwel zonder vertraging. Dat geeft het gevoel dat je echt bij elkaar aan tafel zit. Ik maak voor de verbindingen bij voorkeur gebruik van de Opus (hardware) codec, dé broadcast ip standaard uit de professionele radiowereld.In dit remote podcasting concept is alles verder gericht op het volledig uit handen nemen van alle technische en logistieke rompslomp voor de makers, voor de redactie, voor de host(s) en vooral voor ook de gast(en). Plug and play ja!

Het resultaat: zo klinkt een remote opgenomen podcast


Aangenaam, Wim Brons,

Professioneel radioman sinds 1992, podcaster sinds 2015. Ik studeerde bedrijfskunde in Groningen, maar maakte in 1992 van de radio definitief mijn beroep. In maart en april 2020, tijdens de start van de corona crisis, heb ik deze werkwijze inclusief dé workflow en bijbehorende logistiek ontwikkeld om je podcast perfect online op te kunnen nemen. Met tot 6 sprekers/hosts/gasten tegelijkertijd op verschillende locaties, ook telefonisch. U de inhoud, ik de techniek en de support. Gasten als Pier Eringa (TransDev), Pieter Elbers (KLM), Jay Feeney (Boston Partners) en prof. dr. Alex Friedrich (UMCG) werden zonder problemen op afstand geïnterviewd in studio kwaliteit. Ervaringen met probleemloze opnamen binnen Nederland, in Azië, in Europa en met de VS. Onlangs heb ik met dit concept nog een dagelijkse podcast vanuit de Olympische spelen in Peking technisch gerealiseerd. Referenties:

Ja, goed geluid is écht van het grootste belang..

Luisteraars verwachten van een serieuze afzender geluidskwaliteit zoals ze dat gewend zijn van hun vertrouwde radiostations, óók bij een online (remote) opgenomen podcast. Rustig en goed geluid draagt meer dan een klein beetje bij aan je geloofwaardigheid, je onderscheidt je juist in deze tijd van al die beroerde video-conferencing audio.En het is ook gewoon veel prettiger luisteren: aangenaam geluid betekent dat de kans op een goede retentie (percentage luisteraars dat je podcast uitluistert) vele malen groter wordt. Dun en digitaal knetterend, hol klinkend, haperend en vermoeiend geluid doet mensen écht afhaken. Hoe goed of relevant ook de inhoud.

Locatie set

De juiste basis

'Garbage in, garbage out'... en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Daarom stuur ik een koffertje met een setje professionele apparatuur naar elke spreker/deelnemer: een degelijke geluidsinterface, bekabeling, koptelefoon, statief en een microfoon die ook buiten studio condities presteert. Dát, een aantal akoestische aanwijzingen én de welluidende stemmen van de deelnemers borgen goede audiobronnen.

De koffertjes...

Marco Raaphorst interviewde mij in januari 2021 voor zijn nieuwsbrief en podcast 'Podpraat'. Onder de geheimzinnig klinkende titel 'De koffertjes van Wim Brons' werd 't een plezierig, enigszins technisch, maar informatief gesprek over het concept:

Podcast sets op voorraad

Deze is ook leuk: een interview over deze website op de site van het SIDN (Stichting Internet Domeinregistratie Nederland). Ik was in 2020 één van de ondernemers met een nieuwe site over een innovatief product rond de tijd dat er zo'n 6 miljoen .nl domeinregistraties waren.

Opus ip-codec

Geen laptop of PC nodig

Met de audioset stuur ik een hardware codec mee: het apparaat dat zorgt voor de verbinding. Zo is het geheel werkelijk 'plug & play', de stekker in het stopcontact en de netwerkstekker in de router: klaar! Dit is uniek in podcasting en betekent gewoon professionaliteit.Vanzelfsprekend lever ik ook het benodigde aantal meters netwerk kabel en mocht het netwerk nog een probleem vormen dan kunnen we óók nog draadloos werken via het betrouwbare en stabiele 4G netwerk.

Luci live op iPhone

Gewoon bellen in een programma kan ook. Wil je een podcast opnemen met bijvoorbeeld twee sprekers en twee gasten aan de telefoon? Of een live phone-in? Yes, we can!

Nabewerking en support voor productie

Ik lever je opnamen gebalanceerd gemixed en geprocessed aan. Dat betekent dat je een audiobestand broadcast kwaliteit audio thuis krijgt, die je zelf verder inhoudelijk kunt monteren en daarna publiceren. In overleg kunnen we natuurlijk andere afspraken maken: van onbewerkt multitrack aanleveren tot en met masteren en publiceren van de complete podcast.Daarnaast lever ik vaak allerlei spin-offs, zoals social media trailers als deze (audio ook remote opgenomen):

Beeld tijdens opname?

Als je de behoefte hebt om elkaar te kunnen zien tijdens het gesprek, voor de non-verbale communicatie, dan kan ook dat. Het high-end audionetwerk kan geïntegreerd worden met bijvoorbeeld Zoom, Meet of Teams.

Iedereen op z'n eigen plek

En de logistiek is onder controle

Natuurlijk is er organisatie en coördinatie nodig in deze werkwijze. Ik heb dat met nul romslomp voor de deelnemers georganiseerd.De sets worden in geheel Europa en ook ver daarbuiten verzonden. Na de opname volgt de barcode voor de retourzending op de mail: Koffertje dicht, laat de barcode scannen bij een PostNL agentschap en klaar. Desgewenst wordt het koffertje bij je afgehaald.

Vaste producties en meer

Veel (de meeste) podcasts zijn periodieke publicaties, met een vaste host, vaste mede presentoren en zelfs vaste gasten en deskundigen.In het geval van een (vrijwel) maandelijkse productie laat ik de setjes op locatie, dus bij de deelnemers. Dat voorkomt heel veel rompslomp en maakt een repeterende productie met deelnemers op allerlei locaties op ongelofelijk efficiënt wijze mogelijk.Ik heb ook podcast sets voor meerdere personen op één locatie in den lande gestationeerd. Verbonden met het audio netwerk kunnen verdere gasten remote deelnemen, kunnen we gasten bellen of maakt u onder begeleiding van mij de opname: ik luister mee, start indien gewenst tunes, maak een reserve (dubbele) opname, beoordeel of alles goed gaat en staat, en geef waar nodig aanwijzingen. Zo kán het niet mis gaan en blijft productie efficiënt.Deze laatstgenoemde service is ook beschikbaar voor één of een korte serie opnamen, zelfs in het buitenland. Er zijn sets voor twee, drie of vier personen en ook die worden verstuurd en geretourneerd per post of pakket service. Op afstand en met beeldbellen zijn instructies en hulp uitstekend te doen.

Leg contact...

Bellen is het snelste: 06 - 517 97 283. Van harte welkom, ik luister graag! Vriendelijke groet, Wim Brons

© 2024 Remotepodcast.nl is een Vlakland Communicatie merknaam van Wim Brons